Eritritol je naizgled odličan zamjenski zaslađivač, nema kalorija i glikemijski mu je indeks 0, ALI on ima nedostatke kojih bismo trebali biti svjesni ako želimo zaista zdrave deserte. Kad je mom sinu dijagnosticiran dijabetes, imala sam pravilo da svaki zaslađivač koristim oprezno i umjereno, uglavnom u kombinaciji s drugim zaslađivačima jer sam znala kako treba proći neko vrijeme dok dođu istraživanja o utjecaju zaslađivača na zdravlje. Tako je bilo i s eritritolom, ali sam od povremene upotrebe u umjerenim količinama došla do toga da ga više ne koristim.
Što je eritritol?
Eritritol je vrsta šećernog alkohola koji se često koristi kao niskokalorični zaslađivač. U prirodi se nalazi u voću i fermentiranim namirnicama, a komercijalno nastaje fermentacijom glukoze.
Sladak je oko 60–70 % kao šećer, ali s gotovo nula kalorija. Posebno je privlačan osobama koje upravljaju dijabetesom jer ne povisuje razinu šećera u krvi (GI = 0) i ne doprinosi karijesu.
Ipak, kao i svaki zaslađivač, ima i svoju drugu stranu koju potvrđuju najnovija istraživanja.
Je li eritritol dobar ili loš?
Postoje dvije ključne stvari koje me ograničavaju u upotrebi eritritola:
- Istraživanja koja ukazuju na kardiovaskularne i druge zdravstvene rizike.
- Specifičan “hladni” osjećaj u ustima, koji ne odgovara svima.
Iako rijetko, koristila sam ga u desertima gdje je trebala veća količina zaslađivača, poput slojevitih torti ili kolača s više komponenti. U takvim receptima koji imaju puno različitih sastojaka daje slatkoću bez dodatnog utjecaja na šećer u krvi, pa može smanjiti ukupan GI deserta, a njegov okus neće izdominirati. Pri tom dolazi do izražaja prednost eritritola jer se u pečenju ponaša vrlo slično šećeru, pa struktura kolača ostaje nepromijenjena.
Međutim, moram naglasiti kako sva novija istraživanja potvrđuju kako korištenje eritritola, čak i u malim količinama, nosi zdravstvene rizike.
Zaključak
Eritritol može biti naizgled praktičan zaslađivač za dijabetičare i osobe koje paze na kalorijski unos, ali su prirodni zaslađivači koji imaju određene nutritivne prednosti dugoročno bolji i zdraviji izbor.
Uz pažljiv odabir sastojaka i kontrolu porcija, moguće je pripremiti deserte prilagođene dijabetičarima. Po mom iskustvu za to nam eritritol nije potreban, pa zdravstveni rizici koje nosi njegova upotreba nisu vrijedni zdravstvenih rizika.