Datulje su često podcijenjena namirnica – prirodno su slatke, ali zahvaljujući vlaknima ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Upravo zato mogu biti dobar izbor za one koji žele pronaći ravnotežu između užitka i zdravlja, uključujući i osobe s dijabetesom.

Zašto su datulje korisne?

  • Nutritivno bogatstvo – sadrže vlakna, vitamine (posebno B6), te minerale poput kalija, magnezija i bakra.
  • Vlakna – usporavaju apsorpciju šećera i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Osim toga, potiču probavu i sprječavaju zatvor.
  • Antioksidansi – štite stanice, smanjuju upale i pomažu u prevenciji kroničnih bolesti.
  • Prirodna zamjena za šećer – datulje mogu zasladiti kolače i deserte bez potrebe za dodavanjem rafiniranog šećera ili umjetnih zaslađivača.

Datulje u pripremi deserata

Datulje se mogu koristiti u raznim oblicima:

  • kao pasta (miksane s malo vode) za tijesta i kreme,
  • nasjeckane u kolačima i keksima za teksturu,
  • u kombinaciji s rogačem ili kakaom daju okus sličan čokoladi.

Osim što obogaćuju okus, datulje dodaju vlagu kolačima i smanjuju potrebu za masnijim sastojcima. U kombinaciji s orašastim plodovima i/ili drugim cjelovitim sastojcima (zobeno, heljdino, pirovo integralno brašno i dr.) usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i dodatno stabiliziraju šećer u krvi. Osim toga je korisno deserte obogatiti proteinima, na primjer grčkim jogurtom, što dodatno doprinosi nutritivnoj vrijednosti deserta, te sve skupa u konačnici rezultira desertom koji pruža dugotrajni osjećaj sitosti.

Na što paziti?

Iako su zdravija opcija, datulje su i dalje izvor ugljikohidrata i kalorija, pa ih treba konzumirati umjereno i pratiti veličinu porcija. Zato je dobro u desertima datulje kombinirati sa stevijom koja ne utječe na razinu šećera u krvi i nema kalorija, lijepo nadoknađuje slatkoću, a kako se i ona koristi umjereno, ne utječe na okus deserta.


Važno je birati prirodne, neprerađene datulje bez dodatnih šećera, te birati one koje imaju niski do srednje visoki glikemijski indeks (po većini istraživanja datulje imaju GI 42, dakle spadaju u hranu s niskim glikemijskim indeksom).

Svakako uzmite u obzir individualne razlike, te pratite kako datulje utječu na vaš organizam. Općenito za svaku promjenu prehrane, osobito kod dijabetesa, preporučuje se konzultacija s nutricionistom ili liječnikom kako bi se datulje pravilno uklopile u plan prehrane.

Zaključak
Datulje mogu biti odlična prirodna zamjena za šećer i vrijedan dodatak zdravim desertima. Ako se koriste umjereno i u kombinaciji s kvalitetnim sastojcima, mogu unijeti i slatkoću i nutritivnu vrijednost u prehranu osoba s dijabetesom – bez grižnje savjesti.