Ksilitol je zaslađivač koji se u malim količinama nalazi u voću i povrću. Najčešće se dobiva iz brezine kore ili klipova kukuruza – otuda i naziv brezin šećer.

Pripada skupini šećernih alkohola, a po slatkoći je gotovo jednak običnom šećeru, no ima znatno manje kalorija.

Prednosti ksilitola

Jedna od njegovih najvećih prednosti je vrlo nizak glikemijski indeks (GI) – samo 7, u usporedbi s bijelim šećerom čiji GI iznosi 60–70. To znači da ksilitol uzrokuje vrlo spor i nizak porast šećera u krvi, zbog čega se često preporučuje dijabetičarima.

Ostale značajke ksilitola:

  • Manje kalorija – 2,4 kcal po gramu, dok šećer ima 4 kcal.
  • Oralno zdravlje – ksilitol sprječava rast bakterija u ustima i smanjuje rizik od karijesa.
  • Prebiotička svojstva – potiče rast dobrih crijevnih bakterija, pa doprinosi zdravlju probave.
  • Svestranost – može se koristiti u omjeru 1:1 umjesto bijelog šećera, bez promjene okusa.

Mjera opreza odnosi se na probavu – veće količine mogu izazvati nadutost ili proljev. Međutim, bitno je naglasiti kako novija istraživanja dovode u pitanje upotrebu ksilitola u većim količinama i zbog rizika povezanih s kardiovaskularnim zdravljem.

Moje iskustvo s ksilitolom

Moje upoznavanje s ksilitolom počelo je iz želje da pronađem zaslađivač koji neće narušiti okus kolača, a istovremeno će biti prihvatljiv za dijabetes.

Koristim ga povremeno, najčešće u kombinaciji s drugim zaslađivačima. Neutralan okus omogućuje mu da se lako uklopi u kolače i kreme.

  • Ako recept traži med, sirup od datulja, kokosov šećer i slično, u većim količinama, dio zamijenim ksilitolom.
  • Na taj način smanjujem opterećenje šećerom i ravnoteža je puno bolja.
  • U nekim receptima dodajem i steviju – po mom iskustvu kombinacija zaslađivača uvijek daje najbolji balans okusa i učinka na šećer u krvi, ali i umjerenost u količinama pojedinih zaslađivača, pa i ksilitola.

Ponekad je ksilitol prikladniji jer drugi zaslađivači previše promijene boju tijesta, biskvita ili kreme, ali kombiniranje zaslađivača ublažava eventualne probavne smetnje koje ksilitol može izazvati i smanjuje njegovu količinu.

Upotreba s oprezom

Dakle, brezin šećer se koristi:

  • U kolačima i biskvitima – inače se može koristiti u omjeru 1:1 kao šećer, ali ga osobno kombiniram s drugim zaslađivačima.
  • U kremama i voćnim desertima – daje slatkoću, ne mijenja boju, ali ipak malo mijenja okus u odnosu na tradicionalne deserte.
  • U svakodnevnim receptima – lako se topi, pa je praktičan za sve vrste slastica.

Moja iskustva su pozitivna, ali samo ako ga koristim umjereno i kad je u kombinaciji s drugim zaslađivačima. Kad sam pokušala jednostavno zamijeniti bijeli šećer brezinim, nisam bila potpuno zadovoljna, kao da desertom izdominira “hladna” slatkoća alkoholnog, brezinog šećera.

Osim toga, od početka ove naše priče sam svjesna kako utjecaj na zdravlje mnogih alternativa šećeru nije u potpunosti istražen, pa mi je kombiniranje zaslađivača vrlo rano postala i mjera opreza.

Po najnovijim istraživanjima, s pravom, pa sam još sigurnija kako je umjerena upotreba naizgled odličnih, ali nedovoljno istraženih zaslađivača, i stoga traženje prihvatljivih načina za korištenje što prirodnijih zaslađivača zaista važno. K tome, ksilitol daje samo prazne kalorije, za razliku od prirodnih sastojaka koji su prava blaga u nutritivnom smislu.

Zaključak

Ksilitol je jedan od zaslađivača kojeg preporučuju osobama s dijabetesom, ali i svima koji žele smanjiti unos šećera. Njegov nizak GI, manje kalorija i dodatne zdravstvene prednosti čine ga dobrim izborom – ali povremeno, u zaista umjerenim količinama i u kombinaciji s drugim, po mogućnosti nutritivno bogatijim, zaslađivačima.