Kokosov šećer (poznat i kao šećer kokosovog cvijeta) dobiva se iz soka pupoljaka cvijeta kokosove palme. Nakon skupljanja, sok se prokuha i dehidrira u sitne zrnce nalik na smeđi šećer, toplih karamelnih nota. Minimalno je obrađen i zadržava dio hranjivih tvari.

Kokosov šećer i glikemijski indeks

Jedan od glavnih razloga zašto ga biram u pripremi deserata za svog sina s dijabetesom jest njegov okus, a ne glikemijski indeks jer šećer kokosovog cvijeta ima tek nešto niži glikemijski indeks od bijelog šećera (po nekim izvorima GI je 35, ali postoje i drugi koji navode kako je GI 50–54 – običan bijeli šećer ima GI oko 65). Međutim, važno je naglasiti, kokosov šećer i dalje je šećer, slične ili čak veće kalorijske vrijednosti kao i rafinirani ili šećer od trske.

Zato ga uvijek kombiniram s drugim zaslađivačima poput stevije, ksilitola ili voća. Na taj način smanjujem opterećenje na šećer u krvi i kalorijski unos, a istovremeno zadržavam fin i poseban okus koji kokosov šećer pruža.

Nutritivna vrijednost i učinci

Kokosov šećer sadrži male količine minerala (željezo, cink, kalcij, kalij), antioksidanse i vlakno inulin. Inulin može usporiti apsorpciju šećera i povoljno djelovati na probavu, no količine u kokosovom šećeru su relativno male pa su stvarni učinci skromni.

Novija istraživanja potvrđuju da kokosov šećer, iako nešto blaži za šećer u krvi od bijelog, ne donosi značajne metaboličke prednosti. Stručnjaci naglašavaju – korisno ga je povremeno koristiti, ali nikako se ne bi trebao smatrati „zdravim šećerom“, te nema opravdanja za pretjeranu konzumaciju.

Moje iskustvo u kuhinji

Najveća prednost kokosovog šećera jest njegov okus – blagi karamelni tonovi izvrsno se slažu s kolačima koji sadrže tamnu čokoladu i daju dubinu okusa koju drugi prirodni zaslađivači nemaju. Bitno je naglasiti kako je u receptima potrebno manje šećera kokosovog cvijeta nego običnog ili brezinog šećera, pa je manja količina svakako prednost. Posebno kad se koristi sa zaslađivačima kao stevia ili ksilitol može se postići količina koja je prihvatljiva i dobra ravnoteža između okusa i kalorijske vrijednosti odnosno glikemijskog indeksa.

Osim toga, kokosov šećer se ponaša vrlo slično kao obični šećer u receptima, što olakšava pečenje. Tekstura kolača ostaje, ali će malo potamniti boju biskvita ili kreme.

Zaključak

Kokosov šećer može biti dobar izbor u pripremi deserata jer daje prirodan okus i obogaćuje teksturu kolača – ako se koristi umjereno i u kombinaciji s drugim zaslađivačima.

Uvijek ga koristim s mjerom. Na taj način uspijevam pripremiti ukusne, raznolike i dijabetesu prilagođene deserte koje može uživati cijela obitelj.