Eritritol s velikim ALI

Eritritol s velikim ALI

Eritritol je naizgled odličan zamjenski zaslađivač, nema kalorija i glikemijski mu je indeks 0, ALI on ima nedostatke kojih bismo trebali biti svjesni ako želimo zaista zdrave deserte. Kad je mom sinu dijagnosticiran dijabetes, imala sam pravilo da svaki zaslađivač...

read more
Šećer kokosovog cvijeta – za i protiv

Šećer kokosovog cvijeta – za i protiv

Kokosov šećer (poznat i kao šećer kokosovog cvijeta) dobiva se iz soka pupoljaka cvijeta kokosove palme. Nakon skupljanja, sok se prokuha i dehidrira u sitne zrnce nalik na smeđi šećer, toplih karamelnih nota. Minimalno je obrađen i zadržava dio hranjivih tvari....

read more
Stevia i zdravlje – nova saznanja

Stevia i zdravlje – nova saznanja

Stevia, prirodni zaslađivač iz listova biljke Stevia rebaudiana, postala je omiljena zamjena za šećer među onima koji traže zdravije opcije — a posebno u prehrani osoba s dijabetesom. Nudi slatkoću bez kalorija i potencijalno smanjuje razinu šećera u krvi, zbog...

read more
Što je ksilitol (brezin šećer)?

Što je ksilitol (brezin šećer)?

Ksilitol je zaslađivač koji se u malim količinama nalazi u voću i povrću. Najčešće se dobiva iz brezine kore ili klipova kukuruza – otuda i naziv brezin šećer. Pripada skupini šećernih alkohola, a po slatkoći je gotovo jednak običnom šećeru, no ima znatno...

read more
Je li agavin sirup zdrav?

Je li agavin sirup zdrav?

Agavin nektar posljednjih je godina postao vrlo popularan među onima koji traže prirodne alternative rafiniranom šećeru. No, je li ta popularnost u potpunosti opravdana? Agava je biljka porijeklom iz suhih područja. Iz njenog središta dobiva se sok, koji se zatim...

read more
Je li javorov sirup zdrav?

Je li javorov sirup zdrav?

Javorov sirup već dugo ima posebno mjesto među zaslađivačima – ne samo zbog bogatog okusa i zlatne boje, nego i zbog svog nutritivnog profila. Dobiva se iz soka stabla šećernog javora i često se koristi kao prirodna alternativa običnom šećeru. Posljednjih godina...

read more
Datulje i dijabetes

Datulje i dijabetes

Datulje su često podcijenjena namirnica – prirodno su slatke, ali zahvaljujući vlaknima ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Upravo zato mogu biti dobar izbor za one koji žele pronaći ravnotežu između užitka i zdravlja, uključujući i osobe s dijabetesom. Zašto su...

read more

Ostani u toku

Prijavi se na NEWSLETTER i otključaj ekskluzivan sadržaj, preporuke i ideje koje Nela ne dijeli nigdje drugdje.