Istraživanja potvrđuju kako neki aditivi povećavaju rizik od dijabetesa tip 2, pa i oni koji se koriste u proizvodima “bez šećera”.
Dodaci poboljšavaju okus, teksturu, boju ili rok trajanja hrane, ali neki mogu utjecati na šećer u krvi.
- Umjetna sladila (aspartam, saharin, sukraloza) ne podižu šećer direktno, ali mogu povećati želju za slatkim i dovesti do prejedanja.
- Visokofruktozni kukuruzni sirup u pekarskim proizvodima može povisiti šećer. Čak i “low fat” proizvodi mogu sadržavati velike količine šećera.
K tome, mnogi aditivi dokazano negativno utječu na zdravlje. S obzirom da dijabetičari jesu u povećanom riziku od mnogih kroničnih bolesti briga o utjecaju prehrane na opće zdravlje mora biti važna za svakog dijabetičara i one koji se o njima brinu.

Naše iskustvo s kruhom
Prilično rano smo primjetili kako čak i male količine kupovnog kruha, čak i onih “zdravijih”, negativno utječu na regulaciju dijabetesa zbog oscilacija u razini šećera u krvi. Naizgled bez razloga, razina šećera bi rasla kad bi djelovanje kratkoročnog inzulina prestalo i imali bi neuredan šećer i terapiju, s obzirom na dodatne korekcije inzulinom, cijeli dan. Tako sam uglavnom pekla domaći kruh koji je bio sasvim dobar sve dok sasvim slučajno nisam otkrila kako i kupovni kruh bez aditiva ne ometa regulaciju šećera što nam je omogućilo povremenu raznovrsnost u konzumaciji kruha iako ga općenito jedemo u malim količinama.
Zaključak
Odabir hrane bez aditiva u prehrani dijabetičara je bolji izbor zbog negativnog utjecaja mnogih aditiva na opće zdravlje. Iako istraživanja za sada ne potvrđuju moje iskustvo, hrana koja sadrži aditive, i to ne samo fruktozni kukuruzni sirup, kao na primjer kruh i drugi pekarski proizvodi, pa i u malim količinama, može napraviti prilično nereda u regulaciji glikemije.