Iako se često misli da light maslac nije prikladan za pečenje, moje je iskustvo sasvim suprotno. U mnogim kolačima pokazao se odličnim. U nekim receptima maslac jednostavno nema zamjenu ako želim zadržati poznati okus, a pritom smanjiti udio masti. Upotrebom maslaca s manjim udjelom masnoće mogu pripremiti deserte koji su prilagođeni dijabetesu uz što izvorniji okus.

Što je zapravo light maslac

Light maslac (poznat i kao „low-fat“ ili maslac sa smanjenom masnoćom) modificirana je verzija običnog maslaca s manjim udjelom masti i kalorija, ali uz zadržanu kremastu teksturu i okus. Manji udio masti postiže se dodavanjem vode, mlijeka ili jogurta. To ga čini pogodnim za osobe s dijabetesom i one koji teže zdravijoj prehrani.

Žlica običnog maslaca sadrži oko 100 kcal i 11 g masti, dok light maslac ima približno upola manje – oko 50–60 kcal i 5–6 g masti. Razlike među proizvođačima mogu postojati, no općenito je riječ o znatno lakšoj opciji.

Budući da običan maslac sadrži puno zasićenih masti koje mogu negativno utjecati na zdravlje, zamjena light verzijom pomaže smanjiti rizik, te pridonosi i boljoj kontroli tjelesne mase. Prema preporukama Američkog udruženja za srce, smanjen unos zasićenih masti doprinosi snižavanju kolesterola i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, iako je zdravija opcija, light maslac i dalje sadrži masnoće pa ga treba koristiti umjereno. Također, nije svaki proizvod jednak – neki sadrže aditive ili povišenu količinu natrija kako bi se poboljšao okus, pa je dobro birati što kvalitetniji proizvod.

Primjena light maslaca u pripremi deserata

Zbog manjeg udjela masti, deserti s light maslacem često su laganiji i vlažniji. To se osobito cijeni kod muffina, biskvita i keksa. No, ponekad je potrebno malo prilagoditi recept jer dodatna voda u maslacu može promijeniti teksturu tijesta.

Osobno nastojim koristiti što je moguće manju količinu light maslaca, pa ga često kombiniram s grčkim jogurtom ili svježim sirom koji su zdravije opcije i od maslaca, ne samo zbog manjeg udjela masnoće, nego i većeg udjela proteina. Kod krema, pak, radije koristim kakao maslac jer bolje zgušnjava, ili biram kreme bez maslaca.

Inače se light maslac može se koristiti i u slanim jelima – za dodatnu aromu i kremastu strukturu, ali s manje kalorijskog opterećenja.

Zaključak

Priprema deserata za dijabetičare traži promišljenost i razumijevanje utjecaja sastojaka na razinu šećera. Korištenjem light maslaca moguće je postići odličan okus uz manji unos kalorija i masti. Light maslac tako postaje vrijedan saveznik u pripremi zdravijih kolača i deserata – pruža sve što volimo kod maslaca, ali s manje opterećenja za organizam. Međutim, preporučljivo ga je koristiti u što manjim količinama i kad god je to moguće u kombinaciji sa zdravijim opcijama – jogurtom, light sirom i sličnim proizvodima.