Mak se tradicionalno koristi u mnogim desertima diljem Mediterana, no posljednjih godina sve češće pronalazi svoje mjesto i u kuhinjama širom svijeta.

Oduvijek sam voljela njegovu svestranost, ali otkako je mom sinu dijagnosticiran dijabetes, otkrila sam da je mak posebno koristan u desertima jer pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Nutritivna vrijednost maka

Mak, sitne crne ili bijele sjemenke dobivene iz biljke maka, iznimno je bogat hranjivim tvarima. Sadrži:

  • kalcij
  • magnezij
  • prehrambena vlakna

Ovi nutrijenti doprinose općem zdravlju i boljoj kontroli šećera u krvi, što mak čini izvrsnim dodatkom desertima za dijabetičare. Visok udio vlakana posebno je važan jer usporava apsorpciju šećera u krv, čime se smanjuje rizik od skokova šećera u krvi. Upravo zato deserti s makom mogu biti i ukusni i zdraviji.

Mak je također dobar izvor zdravih masnoća, uključujući omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje doprinose zdravlju srca i smanjenju upala.

Ne smijemo zanemariti ni mangan, mineral ključan za metaboličke procese i regulaciju šećera u krvi. Upravo ti „skriveni“ benefiti čine mak pametnim izborom u slatkim receptima.

Na što paziti pri korištenju maka

Unatoč brojnim prednostima, s makom treba biti umjeren. U velikim količinama može izazvati nuspojave zbog tragova opijata, iako se oni uglavnom uklanjaju tijekom obrade. U praksi, umjerene količine koje redovito koristimo u desertima ne uzrokuju probleme.

Za najbolji okus i nutritivnu vrijednost, birajte svježi mak i čuvajte ga na hladnom i suhom mjestu kako ne bi užegnuo.

Razni načini upotrebe maka

Mak ne donosi samo zdravstvene prednosti, već i prepoznatljiv okus.

Kako živimo na Mediteranu, nisam željela potpuno odustati od tradicionalnih dizanih kolača, osobito u blagdansko vrijeme. Umjesto pšeničnog brašna koristim integralno pirovo brašno, a šećer zamjenjujem minimalnim količinama brezinog šećera ili drugog prikladnog zaslađivača.

Posebno mi je drago što svom djetetu s dijabetesom mogu ponuditi desert koji vraća mirise i okuse mog djetinjstva.

Osim toga, već jedna do dvije žlice maka u biskvitu ili muffinima mogu znatno obogatiti okus i nutritivnu vrijednost. Mak se odlično slaže i s tamnom čokoladom – primjerice, jednostavan biskvit s preljevom od tamne čokolade i maka može biti pravo malo i zdravo zadovoljstvo. Mak i limun će dati svježi i lagani desert prikladan i za toplije dane.

Mak često koristim i u domaćim pecivima jer industrijske verzije često negativno utječu na šećer u krvi mog sina. Naravno, takva su peciva i zdraviji izbor za ostale u obitelji.

Važno je naglasiti: veličina porcije uvijek je ključna. Čak i zdravi sastojci mogu utjecati na šećer u krvi ako se konzumiraju u prevelikim količinama.

Zaključak

Mak je izniman sastojak koji može značajno obogatiti deserte prilagođene dijabetičarima. Zahvaljujući vlaknima, zdravim masnoćama i važnim mineralima, ove sitne sjemenke nude mnogo više nego što se na prvi pogled čini.

Uključivanjem maka možemo uživati u tradicionalnim, ali i modernim slasticama jer oni koji vole mak lako mogu pronaći uvijek nove načine njegove upotrebe u kuhinji.